Get familiar with micro gas burners
(Page under construction)

A simple disposable cigarette lighter (Fig. 1 1) is a model of a gas burner: The liquid gas butane and the piezo device can be seen inside the lighter. The size of the flame can be  changed. The device of an empty lighter was re-designed by Giesler*): Fig. 2. 
It can be used for the ignition of  oxyhydrogen gas in an eudiometer. Najdoski**) combined it in an electric circuit with a luminous tube which produces light each time the button is pressed (Fig. 3)
In the micro gas burner
the air supply can be opened (Fig. 5) or closed like  in a Bunsen burner. During maximum air supply open  the flame can be concentrated on a small point (Fig. 4) heating it up to 1300°C. After re-filling the tank with butane the burner works for more than half an hour.

x   x .v .y y ...
Material
Tray, disposable cigarette lighter with a piezo device, micro gas burner MT-3000/3020 (www.conrad.de Artikel-Nr.: 830267), infusion bottle, dropper bottle with lime water. 
Experiment
1. Light the cigarette lighter, extinguish it like demonstrated in a previous experiment  dargestellt durch Überstülpen einer Infusionsflasche, untersuche
    Verbrennungsprodukte.
1. Zünde den Mikro-Gasbrenner, verändere die Luftzufuhr, lösche die leuchtende Flamme wie beim Feuerzeug, untersuche Verbrennungs-
     produkte.
Beobachtungen
1. Charakteristische Flammenfärbungen: Feuerzeug unten blau, oben gelb, Gasbrenner bei geschlossener Luftzufuhr (Photo 4) leuchtend
     gelb, bei maximaler Luftzufuhr blau mit hellem Flammenkern., die Flamme rauscht
2. Beim Löschen der Flammen läuft die Flasche innen an. Schütteln mit einigen Tropfen Kalkwasser erzeugt Trübung.
Erklärungen
1. Blaue Flamme deutet auf heißes Kohlenstoffmonoxid hin, gelbe Flamme auf glühende Kohlenstoffpartikel.
    Luftzufuhr im Gasbrenner führt zu vollständiger Verbrennung innerhalb der Flamme.
2. Die Verbrennungsprodukte Wasser und Kohlenstoffdioxid zeigen sich durch das Anlaufen des Glases bzw. durch die kalkwassertrübung. ________________________________________________________________________________________________________

back...................*) [email protected]  ..**) [email protected].........     last modification: 22.02.2006